Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 301]

Kapuśniak Alosza

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zupa z kapusty kiszonej z dodatkiem świeżych grzybów, cebuli i startego chrzanu. Podawać z ziemniakami z wody, posypanymi skwarkami ze słoniny.

Kapuśniak Alosza

Składniki:

Kapuśniak Alosza

 

  • 1,5 L wywaru z kości i warzyw
  • 40 dag kapusty kiszonej
  • 20 dag grzybów świeżych
  • cebula
  • tłuszcz
  • 1-2 łyżki mąki
  • 1-2 łyżki startego chrzanu
  • łyżki keczupu
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • tymianek
  • przyprawa do zup

Sposób przygotowania:

Kapuśniak Alosza
Kapustę pokrajać, zalać wywarem, ugotować. Grzyby oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, podsmażyć, dodać grzyby, udusić do miękkości. Potem oprószyć mąką, podsmażyć, połączyć z kapustą, chrzanem, keczupem i przyprawami, chwilę pogotować, doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami z wody, posypanymi skwarkami ze słoniny.