Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 301]

Kapuśniak Leona

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Pyszna domowa zupa - kapuśniak z dodatkiem białej kapusty z wołowiną oraz rodzynkami. Wszystkim polecam.

Kapuśniak Leona

Składniki:

Kapuśniak Leona

 

  • 1,5 L wywaru z kości i warzyw
  • 20 dag wołowiny bez kości
  • 50 dag kapusty białej
  • kawałek selera
  • mleko
  • 3 dag rodzynków
  • cebula
  • tłuszcz
  • 1-2 łyżki mąki
  • natka pietruszka
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • goździki

Sposób przygotowania:

Kapuśniak Leona
Mięso umyć, zemleć, zalać wywarem, gotować.

Kapustę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usuwając głąb i grube nerwy, dodać do mięsa pod koniec gotowania i ugotować do miękkości.

Seler umyć, obrać, opłukać, ugotować z dodatkiem mleka, pokrajać w paseczki. Cebule obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, dodać mąkę, lekko zrumienić, wymieszać z zupą, selerem, opłukanymi rodzynkami i przyprawami, chwilę pogotować, doprawić do smaku.

Przed podaniem posypać posiekaną natka pietruszki.