ginowski75

ginowski75

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Kapuśniak mojej ukochanej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Przepis na kapuśniak prosty nie skomplikowany :) a równie dobry jak mój poprzedni :)

Kapuśniak mojej ukochanej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapuśniak mojej ukochanej

 

  • 250 g kapusty kiszonej
  • 2 małe cebule
  • 4 średnie ziemniaczki
  • 350 -400 g mięsa wołowego
  • 1 duża marchew
  • 1/2 średnia pora
  • 1/3 selera
  • 1 średnia pietruszka w korzeniu
  • 1-2 łyżka mąki
  • sól
  • czarny pieprz
  • vegeta
  • kostka rosołowa wołowa
  • 1 łyżka tłuszczu (ja wybieram smalec ze skwarkami)

 

Sposób przygotowania:

Kapuśniak mojej ukochanej
Mięso myjemy i wkładamy do rondla, obieramy, myjemy seler i marchew i porę, wkładamy do garnka z mięsem. Gotujemy do kiedy mięso stanie się lekko miękkie. Wyciągamy obieramy z kości i kroimy w małe kawałki. Resztę ugotowanych warzyw wyciągamy ( ale jak ktoś lubi możemy zostawić z tym że powinny być wcześniej pokrojone w plastry). A w to miejsce dajemy obrane umyte i pokrojone w kostkę ziemniaczki, , gotowane mięsko i na drobno pokrojoną kapustę kiszoną łącznie z wodą którą miała w sobie. Dodajemy kostkę rosołową wołową, vegetę i sól do smaku i tak gotujemy aż kapusta będzie miękka i ziemniaczki. Cebulkę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na małej ilości tłuszczu ja wybieram łyżkę smalcu ze skwarkami ma znacznie lepszy smak (wiem że to może nie zdrowe ale od czasu do czasu można :) ) i skwarki pasują ja ulał do całości ale może być równie smażona na oleju. Jak już lekko się zarumieni dodajemy mąkę cały czas mieszając dalej na małym ogniu smażymy. Tak przygotowaną zasmażkę dodajemy do zupy mieszając jeszcze gotujemy przez 3-5 minuty. Podajemy gorące w miseczkach można jeść z pieczywem jak kto lubi. Przepis ten jest znacznie łatwiejszy od kapuśniaczka mojego wykonania i mniej czasochłonny a równie dobry polecam oby dwa :) Smacznego :)
Kapuśniak mojej ukochanej
mięso około 350-400 gr gotujemy i kroimy na małe kawałki
Kapuśniak mojej ukochanej
obrane umyte ziemniaki pokrojona kakusta kiszona i cebula
Kapuśniak mojej ukochanej
gotujemy bulion na przygotowanych warzywach i mięsie
Kapuśniak mojej ukochanej
robimy małą zasmaszkę na smalcu ze skwarkami i małą ilością mąki

Tagi:

mięso