Sposób przygotowania:
Kapuśniak na kurczakuMięso
Mięso z kurczaka porcjujemy na mniejsze kawałki, myjemy i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą, zagotowujemy i zdejmujemy szumy.
Warzywa
Ziemniaki, marchew i pietruszkę obieramy. Ziemniaki kroimy w kawałki, a marchew z i pietruszkę ścieramy na grubej tarce. Dodajemy do zupy. Solimy lekko i gotujemy na wolnym ogniu.
Cebula
Obraną cebulkę kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzany olej, lekko solimy i podsmażamy, by się nie zrumieniła za mocno. Dodajemy do zupy.
Kapusta
Odciśniętą kiszoną kapustę kroimy w mniejsze kawałki i gdy warzywa i mięso w zupie będzie już prawie miękkie, dodajemy kapustę. Gotujemy jeszcze kilka minut, aż zmięknie. Doprawiamy do smaku. Na koniec zupę zabielamy słodką śmietaną.