Sposób przygotowania:
Kapuśniak na kurczaku - kolejna wersja
Usiekać drobno obraną cebulę i por. Usmażyć na złoto na rozgrzanym w garnku o grubym dnie oleju. Posypać kminkiem i chwilę go prażyć. Umytą kapustę pokroić w grubsze paski , a te na mniejsze kawałki. Dorzucić kapustę do cebuli i smażyć aż zmięknie . Obrać pozostałe warzywa - umyć. Kawałek marchewki powycinać w ozdobne kwiatki. Wrzucić warzywa, pałki z kurczaka , lubczyk, natkę, liście laurowe i pieprz ziarnisty do garnka z kapustą i cebulą. Zalać wodą . Wlać 2 łyżki maggi. Przykryć i gotować godzinę ( niektórzy dziwią sie czemu gotuję tak długo warzywa i ziemniaki w zupie zamiast dodać je 20 minut przed końcem gotowania - to proste ;warzywa mają wygotować się oddając cały smak wywarowi, a ziemniaki częściowo rozgotować zagęszczając tym samym zupę ). Wyłowić warzywa ( marchewki, seler, pietruszkę )*, zieleninę i pałki z kurczaka **. Dodać koncentrat. Zagotować. Doprawić do smaku. Wyłączyć i zostawić na 45 minut by odstał ***. Przed podaniem podgrzać . Podawać posypaną usiekaną natką pietruszki.
* Warzywa z zupy użyć na sałatkę
** Pałeczki obrane ze skóry podaję po zupie z pieczywem i musztardą z całymi ziarnami gorczycy ( lub chrzanem - jak kto woli ) lub robię z nich inne II Danie.
*** Z praktyki wiem , że zupy takie jak kapuśniak lubią ,,odstać" przed podaniem, a najlepiej ugotować je dzień wcześniej. Stąd ta przerwa przed podaniem.
* Warzywa z zupy użyć na sałatkę
** Pałeczki obrane ze skóry podaję po zupie z pieczywem i musztardą z całymi ziarnami gorczycy ( lub chrzanem - jak kto woli ) lub robię z nich inne II Danie.
*** Z praktyki wiem , że zupy takie jak kapuśniak lubią ,,odstać" przed podaniem, a najlepiej ugotować je dzień wcześniej. Stąd ta przerwa przed podaniem.