Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Kapuśniak na filecie z kurczaka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Lekki, dietetyczny kapuśniak w sam raz na obiad

Kapuśniak na filecie z kurczaka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapuśniak na filecie z kurczaka

 

  • 130 g filetu z kurczaka
  • 200 g ziemniaków
  • 250 g kapusty kwaszonej
  • 0,5 marchewki
  • 0,5 pietruszki
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 0,5 kostki bulionowej drobiowej
  • pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Kapuśniak na filecie z kurczaka
Ziemniaki, pietruszkę i marchewkę obieramy, kroimy w kostkę. Pierś z kurczaka myjemy i również kroimy w kostkę (większe kawałki). Do garnka przedkładamy pierś, zalewamy około 1 l wody, dodajemy liść i ziela angielskie oraz kostkę bulionową i zagotowujemy. Dodajemy pokrojone warzywa i gotujemy do miękkości. W tym czasie kapustę drobniej kroimy wkładamy do garnka zalewamy wodą i gotujemy około 15 minut odcedzamy. Kapustę przekładamy do zupy, dodajemy koncentrat i zagotowujemy, na koniec dodajemy majeranek i doprawiamy do smaku pieprzem świeżo mielonym.
Kapuśniak na filecie z kurczaka
Ziemniaki marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę
Kapuśniak na filecie z kurczaka
Do garnka wkładamy pokrojone mięso zalewamy wodą dodajemy ziele liść i bulion
Kapuśniak na filecie z kurczaka
Do gotującego wywaru z warzywami dodajemy ugotowaną kapustę
Kapuśniak na filecie z kurczaka
Dodajemy koncentrat oraz majeranek i pieprz