Kapuśniak na wędzonce

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tak przygotować kapuśniak na wędzonce

Kapuśniak na wędzonce

Składniki:

Kapuśniak na wędzonce

 

  • 25 dag wędzonych żeberek
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 30 dag kwaszonej kapusty
  • 1 liść laurowy
  • 25 dag ziemniaków
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka magii
  • 3 łyżeczki oleju
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kapuśniak na wędzonce
W garnku zagotować 1 litr wody, dodać żeberka, liść laurowy i gotować do miękkości. Wrzucić obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewkę i gotować na małym ogniu jeszcze przez 15 minut. Kapustę opłukać, odcisnąć, pokroić na drobniejsze kawałki. Cebule obrać i posiekać, zrumienić na oleju dodać kapustę, wlać 1/4 szklanki wody i dusić przez około 10 minut. Kapustę z cebulą dodać do zupy i gotować przez 10 minut. Na koniec doprawić solą, pieprzem i maggi oraz posypać posiekanym koperkiem.