Sposób przygotowania:
Kapuśniak na żeberkach
Na żeberkach ugotować bulion. Żeberka zalać ok 3 l wody i zagotować. Zebrać szumowiny, dodać cebulę, listki laurowe oraz sól i pieprz do smaku, gotować aż żeberka będą miękkie.Ugotowane żeberka wyłowić z bulionu i odłożyć. Kapustę kiszoną przepłukać 1 lub 2 razy jeśli jest bardzo kwaśna. Wrzucić do bulionu, dodać majeranek i gotować do miękkości. Ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować w osobnym garnku. Gdy kapusta będzie już miękka dodać odcedzone ugotowane ziemniaki. Gdyby zupa była za bardzo gęta nalezy dolać nieco goracej przegotowanej wody. Ugotowane żeberka pokroić na mniejsze kawałki z kostką lub obrać całkowicie z kości i podzielić na małe kawałeczki,dodać do kapuśniaku. Zupkę można podawać.