migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Kapuśniak na żeberkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszny kapuśniaczek ugotowany na wywarze z żeberek wieprzowych. Pyszna kwaśna i rozgrzewająca zupka.

Kapuśniak na żeberkach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapuśniak na żeberkach

 

Sposób przygotowania:

Kapuśniak na żeberkach
Na żeberkach ugotować bulion. Żeberka zalać ok 3 l wody i zagotować. Zebrać szumowiny, dodać cebulę, listki laurowe oraz sól i pieprz do smaku, gotować aż żeberka będą miękkie.Ugotowane żeberka wyłowić z bulionu i odłożyć. Kapustę kiszoną przepłukać 1 lub 2 razy jeśli jest bardzo kwaśna. Wrzucić do bulionu, dodać majeranek i gotować do miękkości. Ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować w osobnym garnku. Gdy kapusta będzie już miękka dodać odcedzone ugotowane ziemniaki. Gdyby zupa była za bardzo gęta nalezy dolać nieco goracej przegotowanej wody. Ugotowane żeberka pokroić na mniejsze kawałki z kostką lub obrać całkowicie z kości i podzielić na małe kawałeczki,dodać do kapuśniaku. Zupkę można podawać.
Kapuśniak na żeberkach
Na żeberkach ugotować bulion. Żeberka zalać ok 3 l wody i zagotować. Zebrać szumowiny, dodać cebulę, listki laurowe oraz sól i pieprz do smaku, gotować aż żeberka będą miękkie.
Kapuśniak na żeberkach
Ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować w osobnym garnku.
Kapuśniak na żeberkach
Kapustę kiszoną przepłukać 1 lub 2 razy jeśli jest bardzo kwaśna. Wrzucić do bulionu, dodać majeranek i gotować do miękkości.
Kapuśniak na żeberkach
Gdy kapusta będzie już miękka dodać odcedzone ugotowane ziemniaki. Gdyby zupa była za bardzo gęta nalezy dolać nieco goracej przegotowanej wody.