Sposób przygotowania:
Kapuśniak po berlińsku
Kapustę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usuwając głąb i grube nerwy, zalać częścią wywaru, ugotować.
Ziemniaki umyć, obrać, pokrajać w kostkę, zalać pozostałym wywarem, ugotować.
Cytrynę umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w półplasterki, usuwając pestki.
Śliwki umyć, namoczyć, ugotować i przetrzeć.
Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, połączyć z kapustą, ziemniakami, cytryną, przecierem ze śliwek i winem, gotować kilka minut, doprawić do smaku.
Ziemniaki umyć, obrać, pokrajać w kostkę, zalać pozostałym wywarem, ugotować.
Cytrynę umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w półplasterki, usuwając pestki.
Śliwki umyć, namoczyć, ugotować i przetrzeć.
Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, połączyć z kapustą, ziemniakami, cytryną, przecierem ze śliwek i winem, gotować kilka minut, doprawić do smaku.