Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Kapuśniak po berlińsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zupa z kapusty czerwonej na wywarze z warzyw z dodatkiem ziemniaków, cytryny i śliwek suszonych oraz białego wytrawnego wina...

Kapuśniak po berlińsku

Składniki:

Kapuśniak po berlińsku

 

Sposób przygotowania:

Kapuśniak po berlińsku
Kapustę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usuwając głąb i grube nerwy, zalać częścią wywaru, ugotować.

Ziemniaki umyć, obrać, pokrajać w kostkę, zalać pozostałym wywarem, ugotować.

Cytrynę umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w półplasterki, usuwając pestki.

Śliwki umyć, namoczyć, ugotować i przetrzeć.

Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, połączyć z kapustą, ziemniakami, cytryną, przecierem ze śliwek i winem, gotować kilka minut, doprawić do smaku.