Sposób przygotowania:
Kapuśniak ze słodkiej kapusty
Kości umyć, włożyć do garnka i zalać zimną wodą.
Zagotować, zdejmować co jakiś czas burzyny, aby wywar był klarowny.
Ziemniaki, marchew i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w kostkę.
Kapustę obrać z wierzchnich liści i pokroić w kostkę. Po około 30 minutach posolić wywar.
Dodać warzywa i kapustę i gotować prawie do miękkości.
Dodać ziemniaki, natkę selera i pietruszki i gotować do miękkości ziemniaków.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i maggi.
Śmietanę rozmieszać w naczyniu, dodać trochę zupy, dokładnie wymieszać i wlać do kapuśniaku.
Kości o9brać i wrzucić do zupy lub podać oddzielnie do poskubania.
Zagotować, zdejmować co jakiś czas burzyny, aby wywar był klarowny.
Ziemniaki, marchew i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w kostkę.
Kapustę obrać z wierzchnich liści i pokroić w kostkę. Po około 30 minutach posolić wywar.
Dodać warzywa i kapustę i gotować prawie do miękkości.
Dodać ziemniaki, natkę selera i pietruszki i gotować do miękkości ziemniaków.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i maggi.
Śmietanę rozmieszać w naczyniu, dodać trochę zupy, dokładnie wymieszać i wlać do kapuśniaku.
Kości o9brać i wrzucić do zupy lub podać oddzielnie do poskubania.
Jojo
zewa
Ja zawsze taki kapuśniak zabielam śmietaną, ma kremowy smak.
Karmel