zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2399]

Kapuśniak ze słodkiej kapusty

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Kapuśniak z dużą ilością śmietany.

Kapuśniak ze słodkiej kapusty

Składniki:

Kapuśniak ze słodkiej kapusty

 

  • 1 kg kości ze schabu
  • 500 g świeżej kapusty
  • 500 g ziemniaków
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • natka selera i pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • 250 ml słodkiej śmietany 18%
  • maggi do smaku
  • woda

 

Sposób przygotowania:

Kapuśniak ze słodkiej kapusty
Kości umyć, włożyć do garnka i zalać zimną wodą.
Zagotować, zdejmować co jakiś czas burzyny, aby wywar był klarowny.
Ziemniaki, marchew i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w kostkę.
Kapustę obrać z wierzchnich liści i pokroić w kostkę. Po około 30 minutach posolić wywar.
Dodać warzywa i kapustę i gotować prawie do miękkości.
Dodać ziemniaki, natkę selera i pietruszki i gotować do miękkości ziemniaków.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i maggi.
Śmietanę rozmieszać w naczyniu, dodać trochę zupy, dokładnie wymieszać i wlać do kapuśniaku.
Kości o9brać i wrzucić do zupy lub podać oddzielnie do poskubania.

Tagi:

kapusta schab