Sposób przygotowania:
Kapuśniak Eli na wędzonce
Boczek umyć,włożyć do dużego garnka,dodać liście laurowe,ziele angielskie,zalać wodą i gotować. Kapustę kiszoną posiekać i dodać do boczku. Marchewki,pietruszkę i seler obrać ze skórki,umyć i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Do kapusty z boczkiem dodać potarte jarzyny i gotować do miękkości kapusty i jarzyn. Cebulę obrać z łupinek i pokroić w drobną kostkę Ziemniaki obrać ze skórki,umyć i pokroić w kostkę. Włożyć ziemniaki do osobnego garnka,zalać wodą,posolić i ugotować do miękkości.Z zupy wyjąć ugotowany boczek,ostudzić i pokroić w kostkę. Do miękkiej kapusty z warzywami dodać ziemniaki z wodą w której się gotowały i pokrojony boczek. Na patelni roztopić margarynę,dodać cebulę i lekko zrumienić. Usmażoną cebulę wyłowić łyżką cedzakową z tłuszczu i dodać do zupy. Do pozostałego na patelni tłuszczu dodać mąkę i zasmażyć. Zasmażkę dodać do zupy i zagotować ją. Gotową zupę doprawić solą,pieprzem i maggi do smaku. Zupę rozlać na talerze. Smacznego!