kasperki2

kasperki2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 255]

Kapuśniak po mojemu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kapuśniaczek na chłodniejsze dni :)

Kapuśniak po mojemu

Składniki:

Kapuśniak po mojemu

 

  • Garnek 3 litrowy i większy - składniki na 3 litry
  • 1,5 litra wody
  • 0,5 kg kapusty kiszonej wraz z sokiem
  • 1 łyżeczka kminku
  • 6 dużych ziemniaków lub 8-10 małych
  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki
  • urozmaicenie od podstawy
  • 0,5 łyżeczki koncentratu

Sposób przygotowania:

Kapuśniak po mojemu
Do garnka 3 litrowego wlej 1/2 wody ( czyli 1/5 litra wody), dodaj kapustę wraz z sokiem i kminek - jeśli nie lubisz - nieobowiązkowy :) Postaw na ogień i gotuj 35 min. W międzyczasie pokrój ziemniaki w kostkę i ugotuj na półtwardo, odcedź (ziemniaki trzymane w wodzie po ugotowaniu są niesmaczne). Po 35 min dodaj pokrojoną jak lubisz cebulę i marchewkę na średnich oczkach lub w kawałkach. Znów gotój, sprawdz czy kapusta zrobiła się miękka - do jedzenia. Moja jest aldente, jeszcze nikt nie ma 3 zębów :) Po ok. 20 minutach dodaj ugotowane uprzednio osobno ziemniaki i wszystko razem pogotuj pod przykryciem ok 5-10min.
Gotowe :)
Dla urozmaicenia można dodać 0,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego.