Kapuśniak portugalski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki. Do garnka wlać półtora litra wody, włożyć ziemniaki, pokrojoną drobno cebulę i czosnek oraz p

Kapuśniak portugalski

Składniki:

Kapuśniak portugalski

 

  • 35 dag kapusty włoskiej (może być też jarmuż)
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 dag chouriço (może być też inna pikantna i aromatyczna kiełbasa)
  • Kilka łyżek oliwy
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kapuśniak portugalski
Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki. Do garnka wlać półtora litra wody, włożyć ziemniaki, pokrojoną drobno cebulę i czosnek oraz plasterki kiełbasy. Posolić, gotować ok. 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie kiełbasę wyjąć, odłożyć na bok, a zupę zmiksować tak, by ziemniaki zagęściły wywar. Dodać oliwę oraz drobno poszatkowaną kapustę. Gotować, mieszając, aż kapusta zmięknie. Na talerzach rozłożyć wyjęte wcześniej ugotowane plasterki kiełbasy paprykowej i zalać zupą. Można podawać z kromką wiejskiego chleba.

Tagi:

kielbasa