kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Kapuśniak z zielonym koperkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszny i aromatyczny kapuśniak z białej kapusty z dodatkiem zielonego koperku. Polecam.

Kapuśniak z zielonym koperkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapuśniak z zielonym koperkiem

 

  • 2 litry wody
  • kawałek mięsa z kością
  • 2 marchewki
  • pół średniej kapusty
  • 2 łyżeczki soli - do kapusty
  • 1 łyżka domowej przyprawy du zupy
  • pół pęczka zielonego koperku
  • 4 -5 średnich ziemniaków

Sposób przygotowania:

Kapuśniak z zielonym koperkiem
Do garnka wylewamy wodę i stawiamy na gazie, zagotowujemy. W międzyczasie myjemy mięso i obieramy warzywa.
Do gotującej się wody wykładamy mięso i zbieramy szumowiny. Obrane warzywa myjemy i kroimy : marchew w kosteczkę, ziemniaki w kostkę.
Kapustę oczyszczamy i kroimy na drobno, posypujemy solą i wygniatamy. Do gotującego się mięsa wykładamy marchew i kapustę, gdy będą na wpół miękkie dodajemy ziemniaki.
Myjemy i kroimy koperek, dodajemy do zupy razem z domową przyprawą. Gotujemy przez kilka minut.  
Kapuśniak z zielonym koperkiem
Mięso myjemy i wykładamy do gotującej się wody.
Kapuśniak z zielonym koperkiem
Oczyszczoną kapustę kroimy na drobno i wygniatamy.
Kapuśniak z zielonym koperkiem
Do garnka z mięsem dokładamy marchew i kapustę.
Kapuśniak z zielonym koperkiem
Umyty koperek kroimy na drobno i dodajemy do zupy.