Sposób przygotowania:
Kapuśniak z pieczarkami
1. Golonkę razem z kapustą przekładam do garnka. Wlewam wodę (tak by mięso i kapusta były zanurzone). Dodaję kminek, liście laurowe oraz ziele angielskiego. Gotuję na małym ogniu około godziny.
2. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Na oliwie szklę cebulę. Dodaję do kapusty. Pieczarki kroję w plasterki. Podsmażam na oliwie około 5 minut. Dodaję do kapusty. Gotuję kolejne 30 minut.
3. Ziemniaki obieram, kroję w kostkę i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzam i dodaję do kapusty. Mieszam.
4. Kapuśniak doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
2. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Na oliwie szklę cebulę. Dodaję do kapusty. Pieczarki kroję w plasterki. Podsmażam na oliwie około 5 minut. Dodaję do kapusty. Gotuję kolejne 30 minut.
3. Ziemniaki obieram, kroję w kostkę i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzam i dodaję do kapusty. Mieszam.
4. Kapuśniak doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.