bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 845]

Kapuśniak z kaszą jęczmienną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

W chłodne jesienno-zimowe dni nic tak nas nie rozgrzeje jak talerz gorącego kapuśniaku z kaszą jęczmienną.

Kapuśniak z kaszą jęczmienną

Składniki:

Kapuśniak z kaszą jęczmienną

 

Sposób przygotowania:

Kapuśniak z kaszą jęczmienną
Żeberka razem z przyprawami i obraną cebulą przekładamy do garnka, zalewamy 4 litrami wody i gotujemy do miękkości mięsa. 

Marchewki i pietruszkę obieramy, kroimy w cienkie plasterki, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.

Żeberka i cebulę wyjmujemy z wywary, wsypujemy kaszę jęczmienną, gotujemy do momentu aż będzie miękką. 

Dodajemy pokrojone warzywa i gotujemy do miękkości. Kapustę kiszoną drobno kroimy, dodajemy do zupy i jeszcze gotujemy przez kilka minut. mięso rozdrabniamy i dodajemy do zupy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. 

Tagi:

warzywa zupa