renatka1

renatka1

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 424]

Śmietankowa zupa kurkowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kremowa w smaku zupa z kurek z dodatkiem, a tak naprawdę kluczowym dodatkiem śmietany. Polecam wszystkim miłośnikom kurek.

Śmietankowa zupa kurkowa

Składniki:

Śmietankowa zupa kurkowa

 

  • 250 g kurek
  • 1 cebula
  • 5 ziemniaków
  • 1 duża marchewka
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 gałązka selera
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 4 łyżki śmietanki 12%
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy
  • natka koperku do posypania

Sposób przygotowania:

Śmietankowa zupa kurkowa

Etap 1

Śmietankowa zupa kurkowa
Na rozgrzanej oliwie poddusić cebulę posiekaną w kostkę.

Na rozgrzanej oliwie poddusić cebulę posiekaną w kostkę.

Etap 2

Śmietankowa zupa kurkowa
Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i dusić, a potem seler.

Po 2-3 minutach dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i dusić, a potem seler również posiekany.

Etap 3

Śmietankowa zupa kurkowa
Po ok 10 minutach dodać dokładnie umyta kurki, dusić 5 minut.

Po ok 10 minutach dodać dokładnie umyta kurki, dusić 5 minut.

Etap 4

Śmietankowa zupa kurkowa
Następnie marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce i dodać do zupy.

Następnie marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce i dodać do zupy.

Etap 5

Śmietankowa zupa kurkowa
Na koniec doprawić solą i pieprzem, wymieszać ze śmietaną i przed podaniem posypać koperkiem.

Na koniec dolać bulion, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gotować ok 25 minut.

Po tym czasie doprawić solą i pieprzem, wymieszać ze śmietaną i przed podaniem posypać koperkiem.