Sposób przygotowania:
Kapuśniak ze smażoną cebulką
Na wrzącą wodę wrzucamy umyte mięso gulaszowe. Dodajemy liście laurowe i ziela angielskie. Gotujemy przez 30 minut pod przykryciem. Następnie dodajemy sól, pieprz i Kucharek.
Kapustę drobno kroimy i wrzucamy do mięsa (gdy jest mocno kwaśna, to lekko płuczemy). Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości kapusty.
Pietruszki, seler i marchewki obieramy. Myjemy, pietruszki i seler kroimy w mniejsze kawałki a marchewki w plasterki. Wszystko wrzucamy do zupy.
Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i chwilę smażymy, często mieszając. Gdy warzywa są miękkie, to do zupy dodajemy zasmażkę intensywnie mieszając.
Na końcu wsypujemy majeranek i całość gotujemy jeszcze przez 3 minuty, co jakiś czas mieszając. Na patelni smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, lekko solimy.W osobnym garnku gotujemy ziemniaki i miękkie odcedzamy i tłuczemy.
Na talerzach układamy po 2 łyżki ziemniaków, na nie wykładamy gorącą cebulę. Z boku wlewamy gorący kapuśniak. SMACZNEGO!
Kapustę drobno kroimy i wrzucamy do mięsa (gdy jest mocno kwaśna, to lekko płuczemy). Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości kapusty.
Pietruszki, seler i marchewki obieramy. Myjemy, pietruszki i seler kroimy w mniejsze kawałki a marchewki w plasterki. Wszystko wrzucamy do zupy.
Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i chwilę smażymy, często mieszając. Gdy warzywa są miękkie, to do zupy dodajemy zasmażkę intensywnie mieszając.
Na końcu wsypujemy majeranek i całość gotujemy jeszcze przez 3 minuty, co jakiś czas mieszając. Na patelni smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, lekko solimy.W osobnym garnku gotujemy ziemniaki i miękkie odcedzamy i tłuczemy.
Na talerzach układamy po 2 łyżki ziemniaków, na nie wykładamy gorącą cebulę. Z boku wlewamy gorący kapuśniak. SMACZNEGO!