kiwi

kiwi

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1064]

Kapusta biała lub włoska w cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, opłukać, podzielić na 4 części,

Kapusta biała lub włoska w cieście

Składniki:

Kapusta biała lub włoska w cieście

 

  • kapusta biała 700 g
  • tłuszcz 100 g
  • mąka 100 g
  • mleko
  • jajo
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Kapusta biała lub włoska w cieście
Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, opłukać, podzielić na 4 części, zalać wrzącą osoloną wodzą z dodatkiem cukru, ugotować pod przykryciem, aż będzie chrupiąca. Wyjąć, odsączyć, wyciąć głąb i wystudzić. Mąkę przesiać, wymieszać z jajkiem, wlać mleko cienkim strumieniem. Zrobić gęste ciasto. Kapustę posypać pieprzem, zanurzyć w cieście i smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron na złoty kolor.