Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kapusta biała z bazylią i tymiankiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Tak przygotowaną kapustę podawać jako dodatek do dania z mięsem.

Kapusta biała z bazylią i tymiankiem

Składniki:

Kapusta biała z bazylią i tymiankiem

 

  • 1 kg kapusty białej
  • 1 cebula
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 2 łyżki masła
  • sól do smaku
  • sok z cytryny do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Kapusta biała z bazylią i tymiankiem
Kapustę poszatkować, włożyć do garnka, wlać odrobinę wody i dusić pod przykryciem. Drobno posiekaną cebulę podsmazyć na maśle. połączyć z kapustą. Gdy kapusta jest półmiękka dodać tymianek, bazylię, przeciśnięty przez praskę czosnek i kostkę rosołową rozpuszczoną w 1/2 szkl wrzącej wody. Przyprawić do smaku solą i sokiem z cytryny, wymieszać, dusić do miękkości.

Tagi:

kapusta