BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Kapusta biała z boczkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam smaczną białą kapustę z boczkiem. Kapustę taką podaje do drugiego dnia. Kapusta tak przyrządzona jest rarytasem mojej rodzinki.

Kapusta biała z boczkiem

Składniki:

Kapusta biała z boczkiem

 

  • główka białej kapusty,
  • boczek wędzony około 300 g,
  • cebula 1 szt,
  • kminek 1/3 łyżeczki,
  • ziele angielskie 3 ziarenka,
  • liście laurowe 2 szt,
  • pieprz czarny mielony do smaku,
  • sól do smaku,
  • ocet i cukier do smaku (smak kapusty ma być delikatnie słodko - kwaśny)
  • koperek zielony,

Sposób przygotowania:

Kapusta biała z boczkiem
Kapustę białą obrać z wierzchnich liści poszatkować, a następnie włożyć do garnka, zalać wodą zagotować.

Do gotowania kapusty dodać odrobinę kminku oraz soli.

Boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni do zeszklenia cebuli i zrumienienia boczku.

Z kapusty odlać wodę.

Dodać wszystkie przyprawy oraz ocet i cukier, a na samym końcu podsmażony boczek z cebulką.

Całość dokładnie wymieszać i dusić jeszcze razem ok. 10 minut.

Na koniec dodać posiekany zielony koperek.