gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 815]

Kapusta duszona na maśle z pieczarkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Młodą kapustę zazwyczaj nie gotuję tylko duszę. Tym razem dodałam pieczarki kapusta wyszła bardzo dobra.

Kapusta duszona na maśle z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapusta duszona na maśle z pieczarkami

 

  • 1 młoda kapusta biała lub połowa jeżeli jest duża
  • 5 dużych pieczarek lub więcej
  • 1 cebula biała
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól pieprz do smaku
  • śmietana 2-3 łyżki
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Kapusta duszona na maśle z pieczarkami
Kapustę drobno szatkujemy można lekko osolić wygnieść ręką.

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.

Pieczarki obieramy ze skórki albo jak wolimy to zostawiamy.

Pieczarki kroimy w plasterki.

W rondlu rozgrzewamy masło dodajemy cebulę i pieczarki dusimy.

Do podduszonych pieczarek dodajemy odciśniętą kapustę.

Dusimy cały czas mieszamy dodajemy śmietanę.

Jak kapusta będzie podduszona doprawiamy solą i pieprzem.

Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki mieszamy.

Podajemy na ciepło do obiadu. 

 POLECAM!!!
Kapusta duszona na masle z pieczarkami
Kapustę duszoną podałam do obiadu do purre z ziemniaków i kotletów jaglanych
Kapusta duszona na masle z pieczarkami
Białą kapustę drobno szatkujemy i posypujemy solą.
Kapusta duszona na masle z pieczarkami
Pieczarki obieramy ze skórki i kroimy w plastry
Kapusta duszona na masle z pieczarkami
Cebulę kroimy w kostkę dusimy razem z pieczarkami