wojtuś

wojtuś

Starszy Kucharz
[Przepisów: 24]

Kapusta duszona

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Kapustę drobno poszatkować, delikatnie posolić i odstawić na 15 minut.

Kapusta duszona

Składniki:

Kapusta duszona

 

  • głowka kapusty
  • smalec
  • sól
  • pieprz
  • kwasek cytrynowy
  • cukier

Sposób przygotowania:

Kapusta duszona
Kapustę drobno poszatkować, delikatnie posolić i odstawić na 15 minut. Wygnieść i włożyć do garnka z rozgrzanym smalcem. Dusić na małym ogniu mieszając, aby sie nie przypaliła. Można w razie potrzeby podlać nieco wodą. . Po 20 minutach dodać kwasek cytrynowy w takiej ilości aby kwaśny smak był zdecydowany, cukier, ewentualnie sól i bardzo dużo pieprzu. Powinna być słodko-kwaśna i pieprzna. Podaję do kotletów lub kurczaka. Jest doskonała także z chlebem. Doprawiam przestudzoną. Czasami zamiwast smalcu używam oleju.