gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Kapusta duszona w śmietanie

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszny dodatek do obiadu z kapusty.

Kapusta duszona w śmietanie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapusta duszona w śmietanie

 

  • 1/2 kapusty białej
  • 1 marchewka
  • 2 cebule
  • 1 mała smietana 180 g
  • sól,pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
  • vegeta lub inna przyprawa
  • natka pietruszki,szczypiorek lub koperek
  • olej do smazenia

Sposób przygotowania:

Kapusta duszona w śmietanie
Kapustę szatkujemy solimy mieszamy i zostawiamy az zmieknie. W rondlu rozgrzewamy olej dodajemy pokrojoną cebulę,kapustę odciskamy z wody dodajemy do cebuli mieszamy,wlewamy smietanę,kapustę dusimy mieszając co jakiś czas zeby się nie przypaliła.Do kapusty dodajemy startą marchewkę ,doprawiamy pieprzem ,cukrem,vegetą lub inną przyprawą ale uważamy zeby nie była kapusta za słona.Pod koniec duszenia dodajemy posiekaną natkę pietruszki lub coś zielonego.Kapustę podajemy na ciepło do obiadu.POLECAM ! ! !
Kapusta duszona w śmietanie
Kapustę szatkujemy posypujemy lekko solą .
Kapusta duszona w śmietanie
Marchewkę scieramy na tarce na duzych oczkach.
Kapusta duszona w śmietanie
Pod koniec duszenia dodajemy posiekaną natkę pietruszki .
Kapusta duszona w śmietanie
Taką uduszoną kapustę podajemy na ciepło