Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kapusta duszona z kalarepką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Kapusta pekińska duszona z kalarepką, cebulą i czosnkiem, z dodatkiem koncentratu pomidorowego i śmietanki. Smaczny dodatek do obiadu.

Kapusta duszona z kalarepką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapusta duszona z kalarepką

 

  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 mała kalarepka
  • 1/2 małej kapusty pekińskiej
  • olej do smażenia
  • przyprawa uniwersalna ziołowa - wg uznania
  • sól ziołowa do smaku
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do mięs
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

Kapusta duszona z kalarepką
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Kalarepkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kapustę poszatkować. W garnku rozgrzać trochę oleju, zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Do tego dodać kapustę i kalarepkę. Smażyć kilka minut, co chwilę mieszając. Do podsmażonych warzyw wlać pół szklanki wody, dodać trochę przyprawy uniwersalnej ziołowej. Dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. Do warzyw dodać koncentrat pomidorowy, przyprawę do mięs i odrobinę soli ziołowej, wymieszać. Na koniec dodać śmietanę. Gotować jeszcze kilka minut bez przykrycia, aż większość płynu odparuje.
Kapusta duszona z kalarepką
Obrana i starta kalarepka i poszatkowana kapusta.
Kapusta duszona z kalarepką
Pokrojona cebula i posiekany czosnek zeszklone na oleju.
Kapusta duszona z kalarepką
Kapusta i kalarepka dodane do zeszklonej cebuli z czosnkiem.
Kapusta duszona z kalarepką
Koncentrat pomidorowy i przyprawy dodane do duszonych warzyw.