BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1281]

Kapusta kiszona z dodatkiem marchewki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nastał czas kiszenia więc nie może zabraknąć w spiżarni kiszonej kapusty. Podaję dzisiaj przepis na kiszoną kapustę z dodatkiem marchewki. Prosto i smacznie.

Kapusta kiszona z dodatkiem marchewki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kapusta kiszona z dodatkiem marchewki

 

  • kapusta biała poszatkowana 10 kg,
  • sól 250 g,
  • marchewka 2,5 kg,(starta na tarce o dużych oczkach),

Sposób przygotowania:

Kapusta kiszona z dodatkiem marchewki
Do dużej miski wkładam warstwę poszatkowanej białej kapusty, posypuję solą, następna warstwa kapusty i znowu posypuję solą i tak do wyczerpania składników.

Tak przygotowaną kapustę odkładam na 5 godzin, co jakiś czas przemieszać.

W tym czasie obieram marchewkę i ścieram na tarce o dużych oczkach.

Po 5 godzinach kapustę dokładnie mieszam ze startą marchewką, wkładam do czystych słoików ciasno upychając i odlewając nadmiar soku.

Odstawiam do fermentacji i codziennie dokręcam zakrętkę.

Po zakończeniu fermentacji jeszcze raz zakręcam i słoiki lądują w spiżarni.
Kapusta kiszona z dodatkiem marchewki
Poszatkowana kapusta zasolona i odstawiona na 5 godzin
Kapusta kiszona z dodatkiem marchewki
Po tym czasie kapustę wymieszać z obraną startą na grubych oczkach marchewką
Kapusta kiszona z dodatkiem marchewki
Gotową kapustę przekłądać do czystych słoików ugniatając i mocno zakręcając słoik