Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

UTOPENCI - marynowane serdelki po czesku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Oryginalny czeski/słowacki sposób na marynowane kiełbaski wołowo-wieprzowe z oczkami słoniny "špekáčky v kyselém nálevu" - u nas takie kiełbaski nie są dostępne, dlatego najlepiej zastąpić je dobrej jakości parówkami o wysokiej zawartości mięsa.

UTOPENCI - marynowane serdelki po czesku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

UTOPENCI - marynowane serdelki po czesku

 

Sposób przygotowania:

UTOPENCI - marynowane serdelki po czesku
Z wody, przypraw i octu ugotować marynatę (kto lubi łagodniejsze zalewy, może dodać więcej wody - natomiast Czesi robią bardzo ostre marynaty z małą ilością wody w stosunku 2:1). 

Do gorącej marynaty włożyć plasterki cebuli, dowolnie pokrojone chili i czosnek - gotować kilka minut.

W tym czasie serdelki pokroić w dowolne kawałki i obrać jeśli mają twardą skórkę - włożyć do słoika. 

Zalać gorącą marynatą i od razu zakręcić. Jeśli jest jej za dużo, to nadmuar odlać do osobnego słoika, ale wybrać wszystkie przyprawy i dodać do serdelków.

Słoik pozostawić na kilka dni w ciepłym miejscu w temp pokojowej. 

Następnie wstawić do lodówki.

Podaje się na zimno, z pieczywem, tradycyjnie w piwiarniach jako dodatek do piwa - ale ja lubię je na śniadanie albo kolację jak nasze tradycyjne śledzie.
UTOPENCI - marynowane serdelki po czesku
Serdelki dobrej jakości obrać i pokroić.
UTOPENCI - marynowane serdelki po czesku
Ugotować marynatę z dodatkiem przypraw i cebuli.
UTOPENCI - marynowane serdelki po czesku
Serdelki włożyć do dużego słoika i zalać marynatą.
UTOPENCI - marynowane serdelki po czesku
Na wierzchu położyć wszystkie przyprawy.