Sposób przygotowania:
Sałatka ogórkowo-selerowa
Umyte ogórki i obranego selera korzeniowego zetrzeć na tarce o największych oczkach (najłatwiej jest to zrobić robotem). W dużej misce połączyć warzywa z przyprawami (sól, cukier, ocet, olej) i odstawić na kilka godzin.
Na dno każdego z przygotowanych słoików włożyć cały liść selera, kawałek pokrojonej cebuli, a do tego listek laurowy, kilka kulek ziela angielskiego i ok 10 ziarenek kolorowego pieprzu. Słoiki napełnić sałatką dolewając również marynatę, która została w misce.
Na wierzchu każdego słoika położyć posiekany ząbek czosnku (duży) i dokładnie wytrzeć brzegi słoików, zakręcić szczelnie i zapasteryzować.
Na dno każdego z przygotowanych słoików włożyć cały liść selera, kawałek pokrojonej cebuli, a do tego listek laurowy, kilka kulek ziela angielskiego i ok 10 ziarenek kolorowego pieprzu. Słoiki napełnić sałatką dolewając również marynatę, która została w misce.
Na wierzchu każdego słoika położyć posiekany ząbek czosnku (duży) i dokładnie wytrzeć brzegi słoików, zakręcić szczelnie i zapasteryzować.