Sposób przygotowania:
Główka kapusty kiszona
Z kapusty wyciąć głębia i obrać najbrzydsze liście z wierzchu.
W garnku ugotować wodę, dodać sól, ziele angielskie i liścia laurowego. Pogotować 2-3 minuty.
Gorącą zalewą zalać kapustę tak by woda była pod sam brzeg i główka nie wystawała. Przykryć pokrywką i pozostawić na 2-3 tygodnie w chłodnym miejscu.
U mnie mnie zmieściło się ok. 2,5litra zalewy, jak większe wiaderko lum mniejsza główka ilość może się zmienić.
Po tym czasie można z główki zrobić np. gołąbki
W garnku ugotować wodę, dodać sól, ziele angielskie i liścia laurowego. Pogotować 2-3 minuty.
Gorącą zalewą zalać kapustę tak by woda była pod sam brzeg i główka nie wystawała. Przykryć pokrywką i pozostawić na 2-3 tygodnie w chłodnym miejscu.
U mnie mnie zmieściło się ok. 2,5litra zalewy, jak większe wiaderko lum mniejsza główka ilość może się zmienić.
Po tym czasie można z główki zrobić np. gołąbki