Mama niejadka

Mama niejadka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 141]

Główka kapusty kiszona

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Smaczna zdrowa i domowa kiszona główka kapusty. Można wy korzystać liście do gołąbków czy surówek :)

Główka kapusty kiszona

Składniki:

Główka kapusty kiszona

 

  • główka kapusty- u mnie wielkości wiaderka
  • woda- 2,5 litra
  • sól (himalajska, kłodawska)- 2,5 łyżki
  • ziele angielskie- 5-10 ziarenek
  • liść laurowy- 5-10 listków

Sposób przygotowania:

Główka kapusty kiszona
Z kapusty wyciąć głębia i obrać najbrzydsze liście z wierzchu.

W garnku ugotować wodę, dodać sól, ziele angielskie i liścia laurowego. Pogotować 2-3 minuty.

Gorącą zalewą zalać kapustę tak by woda była pod sam brzeg i główka nie wystawała. Przykryć pokrywką i pozostawić na 2-3 tygodnie w chłodnym miejscu.

U mnie mnie zmieściło się ok. 2,5litra zalewy, jak większe wiaderko lum mniejsza główka ilość może się zmienić.

Po tym czasie można z główki zrobić np. gołąbki