pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Kapusta kiszona z jałowcem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

kapusta kiszona bezkminkowa

Kapusta kiszona z jałowcem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kapusta kiszona z jałowcem

 

  • kapusta biała 2 kg
  • sól 2 łyżki
  • owoce jałowca 2 garści
  • marchewki 3

Sposób przygotowania:

Kapusta kiszona z jałowcem
Kapustę szatkujemy i przekładamy do kamionkowego naczynia. Marchewkę trzemy na tarce jarzynowej. Wrzucam również świeże ziarna jałowca oraz sól. Sól jest w proporcji jedna łyżka stołowa na 1 kg białej kapusty. Odstawiamy w chłodne miejsce. Od czasu do czasu kapustę uciskamy pozwalając wydostać się sokom. Kapusta jest gotowa do spożycia 2-3 dni po tym jak zobaczymy pierwsze soki. Taka kapusta może stać miesiącami. Im dłużej tym bardziej będzie ukiszona.
Kapusta kiszona z jałowcem
Kapustę od czasu do czasu należy ubić, aby ułatwić uwalanianie się sokom
Kapusta kiszona z jałowcem