Sposób przygotowania:
Kapusta kiszona zasmażana z boczkiem i słoninką
Miałam domową kiszoną kapustę ( taka jest chyba najlepsza ), którą troszkę wypłukałam z racji tego, że była ciut kwaśna. Potem ostrym nożem pokroiłam na mniejsze części.
Do dużego garnka przełożyłam pokrojoną kapustę i wlałam wodę, tylko tak, aby zakryło kapustę. Postawiłam garnek na gaz, tak aby się lekko gotowała. W tym czasie wzięłam małą marchewkę, którą obrałam i starłam na małych oczkach. Następnie dodałam ją do gotującej się kapusty.
Do gotującej kapusty z marchewką dodałam połowę kostki rosołowej i dalej gotowałam około 30 minut. Kiedy kapusta była miękka, odlałam wodę. Teraz wzięłam boczek i słoninę, następnie pokroiłam je w kostkę. Rozgrzałam patelnię i lekko je przesmażyłam.
Po wytopieniu tłuszczu, do gorącego dodałam 1 łyżkę mąki i dokładnie wymieszałam, chwilkę jeszcze smażąc. Do gotowej zasmażki przełożyłam ugotowaną kapustę z marchewką. Wymieszałam składniki ze sobą i troszkę jeszcze przesmażyłam. Później doprawiłam do smaku świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz kminkiem.
Podałam jako ciepły dodatek do obiadu.
Smacznego !
Do dużego garnka przełożyłam pokrojoną kapustę i wlałam wodę, tylko tak, aby zakryło kapustę. Postawiłam garnek na gaz, tak aby się lekko gotowała. W tym czasie wzięłam małą marchewkę, którą obrałam i starłam na małych oczkach. Następnie dodałam ją do gotującej się kapusty.
Do gotującej kapusty z marchewką dodałam połowę kostki rosołowej i dalej gotowałam około 30 minut. Kiedy kapusta była miękka, odlałam wodę. Teraz wzięłam boczek i słoninę, następnie pokroiłam je w kostkę. Rozgrzałam patelnię i lekko je przesmażyłam.
Po wytopieniu tłuszczu, do gorącego dodałam 1 łyżkę mąki i dokładnie wymieszałam, chwilkę jeszcze smażąc. Do gotowej zasmażki przełożyłam ugotowaną kapustę z marchewką. Wymieszałam składniki ze sobą i troszkę jeszcze przesmażyłam. Później doprawiłam do smaku świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz kminkiem.
Podałam jako ciepły dodatek do obiadu.
Smacznego !