Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Kapusta kiszona zasmażana z boczkiem i słoninką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Domowa kapusta kiszona zasmażana z boczkiem i słoninką do doskonały dodatek do obiadu. W smaku bardzo dobra, polecam wszystkim.

Kapusta kiszona zasmażana z boczkiem i słoninką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kapusta kiszona zasmażana z boczkiem i słoninką

 

  • 75 dag kapusty kiszonej
  • 1 marchewka
  • woda
  • 10 dag boczku wędzonego
  • 5 dag słoniny
  • czarny pieprz mielony wg uznania
  • kminek wg uznania
  • 1/2 kostki rosołowej
  • 1 łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Kapusta kiszona zasmażana z boczkiem i słoninką
Miałam domową kiszoną kapustę ( taka jest chyba najlepsza ), którą troszkę wypłukałam z racji tego, że była ciut kwaśna. Potem ostrym nożem pokroiłam na mniejsze części.

Do dużego garnka przełożyłam pokrojoną kapustę i wlałam wodę, tylko tak, aby zakryło kapustę. Postawiłam garnek na gaz, tak aby się lekko gotowała. W tym czasie wzięłam małą marchewkę, którą obrałam i starłam na małych oczkach. Następnie dodałam ją do gotującej się kapusty.

Do gotującej kapusty z marchewką dodałam połowę kostki rosołowej i dalej gotowałam około 30 minut. Kiedy kapusta była miękka, odlałam wodę. Teraz wzięłam boczek i słoninę, następnie pokroiłam je w kostkę. Rozgrzałam patelnię i lekko je przesmażyłam.

Po wytopieniu tłuszczu, do gorącego dodałam 1 łyżkę mąki i dokładnie wymieszałam, chwilkę jeszcze smażąc. Do gotowej zasmażki przełożyłam ugotowaną kapustę z marchewką. Wymieszałam składniki ze sobą i troszkę jeszcze przesmażyłam. Później doprawiłam do smaku świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz kminkiem.

Podałam jako ciepły dodatek do obiadu.

Smacznego !
Kapusta kiszona zasmażana z boczkiem i słoninką
Gotowanie kapusty kiszonej w garnku z marchewką