Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kapusta kwaszona z grochem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Groch opłukać, zalać wodą, zagotować i pozostawić na 24 godziny. Następnie

Kapusta kwaszona z grochem

Składniki:

Kapusta kwaszona z grochem

 

  • 500 g kapusty kwaszonej
  • 50 g słoniny
  • 1 cebula
  • 1 łyżka tłuszczu
  • 1/2 szkl grochu
  • 1,5 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kapusta kwaszona z grochem
Groch opłukać, zalać wodą, zagotować i pozostawić na 24 godziny. Następnie ugotować w tej samej wodzie. kapustę pokrajać, zalać małą ilością wrzącej wody z dodatkiem tłuszczu, zagotować pod przykryciem, odkryć na chwilę i gotować ok 50 minut pod przykryciem. Słoninę pokrajać w kostkę, częściowo stopić, włożyć do kapusty. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, podsmażyć, wymieszać z mąką, razem zasmażyć, połączyć z kapustą i grochem, zagotować i doprawić do smaku.

Tagi:

kapusta groch