KarolinaS

KarolinaS

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

Kapusta marynowana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Marynowana kapusta idealna do obiadu i zawsze pod ręką, kiedy nie mamy czasu na przygotowywanie surówek.

Kapusta marynowana

Składniki:

Kapusta marynowana

 

 

  • Składniki na zalewę:
  • litr wody
  • łyżka soli
  • pół szklanki cukru
  • 250 ml octu

Sposób przygotowania:

Kapusta marynowana
Kapustę bardzo cienko szatkujemy. Przekładamy do dużej misy i zalewamy wrzątkiem na krótką chwilę,po czym odcedzamy. Przygotowujemy zalewę: do litra wody dodajemy dużą łyżkę soli, pół szklanki cukru oraz szklankę octu (10%). Wszystko zagotowujemy. Do słoików wkładamy naprzemiennie poszatkowaną kapustę i przyprawy: liście laurowe, kminek, ziele angielskie. Całość ugniatamy możliwie ciasno i zalewamy gorącą zalewą. Pasteryzujemy przez około 10 minut. Gotowe!