Sposób przygotowania:
Kapusta modra z boczkiem
Kapustę umyć, osuszyć, poszatkować. Przełożyć do garnka, posolić, wymieszać. Podlać wodą, dodać łyżkę octu, gotować do miękkości. W razie potrzeby uzupełnić wodę, jeśli natomiast po ugotowaniu zostanie woda, należy ją odcedzić. Boczek umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, podsmażyć na nim boczek, a kiedy się zrumieni dodać cebulę. Podsmażyć razem aż cebula się zeszkli. Jabłko obrać, umyć, pozbawić gniazd nasiennych. Zetrzeć na grubych oczkach. Do ugotowanej kapusty dodać boczek z cebulą oraz jabłko. Doprawić pozostałym octem oraz solą i pieprzem. Wymieszać. Podawać na gorąco.