kasperki2

kasperki2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 255]

Kapusta na ciepło kwaśno-słodko

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kapusta świetnie się nadaje zarówno do mięs jak i do samych ziemniaków :)

Kapusta na ciepło kwaśno-słodko

Składniki:

Kapusta na ciepło kwaśno-słodko

 

  • 1/2 główki małej kapusty ok 0,5 kg
  • ok. 0,5 szkl oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5-0,7 l wody
  • 2 łyżeczki kwasku cytrynowego (ew.cytryna 1-1,5szt)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 1,5 łyżki mąki
  • ewentualnie kminek - łyżeczka

Sposób przygotowania:

Kapusta na ciepło kwaśno-słodko
Kapuste poszatkuj cienko, posól i odstaw na 10min. Przesyp do garnka i zalej wodą ( można też od razu zszatkować do garnka-mniej mycia :)), dodaj olej, zamieszaj dokładnie aby olej się równomiernie rozprowadził. Wstaw na mały ogień i gotuj do miękkości. Jeśli już będzie kapusta miękka odkryj pokrywkę aby woda odparowała co jakiś czas mieszając. Jeśli zostanie ok 1/2 wody co na początku to dodaj najpierw kwasek lub cytrynę, wymieszaj dokładnie. Jeśli kapusta będzie miała lekko kwaskowaty posmak dodaj cukier (cukru troszkę mniej niż kwasku). Cały czas wyparowuj wodę. Wody musi zostać po odparowaniu tyle aby przykryła dno. Jeśli nam tak zostanie dodajemy śmietanę rozmieszaną dokładnie z mąką (konsystencja zwarta a'la purre) i energicznie wszystko mieszamy. W ten sposób powstanie nam sosik. Wszystko razem podgrzewamy jeszcze ok 2 min. Kapusta na ciepło gotowa :) Dla osób lubiących kminek - można też go dodać na koniec po zdjęciu z ognia i zostawić pod przykryciem na 10-15 min. Smacznego :)

Tagi:

kapusta