alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Książka Kucharska: Kapusta z grochem - wybrane przepisy

Kapusta z grochem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Nie wyobrażam sobie by w święta na stole nie było kapusty z grochem. To nasza ulubiona potrawa którą wszyscy lubimy.

Kapusta z grochem

Składniki:

Kapusta z grochem

 

  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 1 listek laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 300 g grochu połówki
  • Zasmażka
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • Do smaku
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania:

Kapusta z grochem
Groch ugotować al dente uważając by go nie rozgotować. Odcedzić na sitku. Kapustę przepłukać i pokroić. Jeśli jest bardzo kwaśna można przepłukać dwa razy. Zalać zimną wodą dodać listek, ziele angielskie i ugotować do miękkości. Odcedzić z nadmiaru płynu pozostawiając około pół szklanki płynu. Do kapusty dodać ugotowany groch i wymieszać.W rondelku rozpuścić i lekko zrumienić masło, zdjąć z ognia, chwilkę przestudzić dodać mąkę i energicznie wymieszać. Zasmażkę wlać do kapusty z grochem, wymieszać i zagotować. Podawać na ciepło.

Tagi:

kapusta groch