Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Pierogi z kapustą z grochem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Jeśli chcesz zaskoczyć swoich domowników to zamiast zwykłej kapusty z grochem zrób z nią pierogi. Takie pierogi to również świetne rozwiązanie gdy zostanie nam kapusty z grochem po świętach

Pierogi z kapustą z grochem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierogi z kapustą z grochem

 

  • 250g mąki,
  • 1 łyżka oliwy,
  • letnia woda,
  • szczypta soli,
  • 500g kapusty z grochem,
  • masło do polania,

Sposób przygotowania:

Pierogi z kapustą z grochem
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę i stopniowo wlewamy letnią wodą zagniatając ciasto. Następnie ciasto przenosimy na stolnicę, podsypujemy je mąką i wyrabiamy aż stanie się elastyczne. Ciasto rozwałkowujemy na placek ok.5mm i większą szklanką wycinamy koła. Na każdym kole kładziemy około 1 łyżeczki kapusty z grochem. Zlepiamy pierogi. Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Wrzucamy pierogi i gotujemy około 2-3 minuty od wypłynięcia. Podajemy polane np. rozpuszczonym masłem i ze szklaneczką czerwonego barszczu. Pierogi można podać również z podsmażonym boczkiem. Życzę smacznego :-)
Pierogi z kapustą z grochem
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę i stopniowo wlewamy letnią wodą
Pierogi z kapustą z grochem
Ciasto wałkujemy. Odmierzamy 500g kapusty z grochem.
Pierogi z kapustą z grochem
a każdym kole kładziemy około 1 łyżeczki kapusty z grochem. Zlepiamy pierogi.