Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Placki z kaszy orkiszowej i cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne, pożywne i zdrowe placuszki z kaszy orkiszowej, młodej cukinii i zeszklonej cebuli, podane z kwaśną śmietaną i posiekanym szczypiorkiem.

Placki z kaszy orkiszowej i cukinii Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki z kaszy orkiszowej i cukinii

 

Sposób przygotowania:

Placki z kaszy orkiszowej i cukinii
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia.

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju, aż stanie się szklista. Dodajemy posiekany czosnek, mieszamy i smażymy jeszcze przez minutę.

Do miski wrzucamy ostudzoną kaszę, cebulkę z czosnkiem, jajko oraz mąkę.

Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej, dodajemy do reszty składników.

Dodajemy gęstą śmietanę, doprawiamy pieprzem i solą i mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy ciasto łyżką i smażymy na rumiano z obu stron. Odwracamy delikatnie, aby placki się nie rozpadły.

Podajemy na przykład z kleksem śmietany i posiekanym szczypiorkiem.

Z podanych składników wyszło mi 10 placków.
Placki z kaszy orkiszowej i cukinii
Dodajemy posiekany czosnek, mieszamy i smażymy jeszcze przez minutę.
Placki z kaszy orkiszowej i cukinii
Do miski wrzucamy ostudzoną kaszę, cebulkę z czosnkiem, jajko oraz mąkę.
Placki z kaszy orkiszowej i cukinii
Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej, dodajemy do reszty składników.
Placki z kaszy orkiszowej i cukinii
Dodajemy gęstą śmietanę, doprawiamy pieprzem i solą i mieszamy.