Sposób przygotowania:
Placki z kaszy orkiszowej i cukinii
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju, aż stanie się szklista. Dodajemy posiekany czosnek, mieszamy i smażymy jeszcze przez minutę.
Do miski wrzucamy ostudzoną kaszę, cebulkę z czosnkiem, jajko oraz mąkę.
Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej, dodajemy do reszty składników.
Dodajemy gęstą śmietanę, doprawiamy pieprzem i solą i mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy ciasto łyżką i smażymy na rumiano z obu stron. Odwracamy delikatnie, aby placki się nie rozpadły.
Podajemy na przykład z kleksem śmietany i posiekanym szczypiorkiem.
Z podanych składników wyszło mi 10 placków.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju, aż stanie się szklista. Dodajemy posiekany czosnek, mieszamy i smażymy jeszcze przez minutę.
Do miski wrzucamy ostudzoną kaszę, cebulkę z czosnkiem, jajko oraz mąkę.
Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej, dodajemy do reszty składników.
Dodajemy gęstą śmietanę, doprawiamy pieprzem i solą i mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy ciasto łyżką i smażymy na rumiano z obu stron. Odwracamy delikatnie, aby placki się nie rozpadły.
Podajemy na przykład z kleksem śmietany i posiekanym szczypiorkiem.
Z podanych składników wyszło mi 10 placków.