Sposób przygotowania:
Zapiekany kurczak Eli z ryżemprzygotowanie mięsa
Pałki kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Do kurczaka wsypać przyprawę do kurczaka, czosnek granulowany i wlać olej.
Pałki kurczaka natrzeć przyprawami z olejem.
przygotowanie sosu
Przecier wlać do miski, dolać 400 ml wody, dodać rozkruszone kosteczki czosnkowe, cebulowe, sól i papryki. Całość wymieszać.
przygotowanie ryżu
Pieczarki oczyścić i pokroić. Cebule obrać z łupinek i pokroić w kosteczkę. Na patelni roztopić masło, dodać pieczarki, cebulę, doprawić solą, pieprzem i usmażyć.
przygotowanie dania
Ostudzone pieczarki wymieszać z suchym ryżem i wyłożyć do naczynia żaroodpornego.
przygotowanie dania cd
Przygotowany sos pomidorowy wlać do ryżu.
przygotowanie dania cd
Na ryżu ułożyć pałki kurczaka i przykryć naczynie.
przygotowanie dania cd
Naczynie z kurczakiem i ryżem włożyć do zimnego piekarnika i nastawić temperaturę 200
stopni C góra - dół.
Zapiekać kurczaka z ryżem przez około 90 minut od włożenia do piekarnika.
Smacznego!