Sposób przygotowania:
Zapiekany kurczak Eli z ryżemprzygotowanie mięsa
 
Pałki kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Do kurczaka wsypać przyprawę do kurczaka, czosnek granulowany i wlać olej. 
Pałki kurczaka natrzeć przyprawami z olejem.
przygotowanie sosu
 
Przecier wlać do miski, dolać 400 ml wody, dodać rozkruszone kosteczki czosnkowe, cebulowe, sól i papryki. Całość wymieszać.
przygotowanie ryżu
 
Pieczarki oczyścić i pokroić. Cebule obrać z łupinek i pokroić w kosteczkę. Na patelni roztopić masło, dodać pieczarki, cebulę, doprawić solą, pieprzem i usmażyć.
przygotowanie dania
 
Ostudzone pieczarki wymieszać z suchym ryżem i wyłożyć do naczynia żaroodpornego.
przygotowanie dania cd
 
Przygotowany sos pomidorowy wlać do ryżu.
przygotowanie dania cd
 
Na ryżu ułożyć pałki kurczaka i przykryć naczynie.
przygotowanie dania cd
 
Naczynie z kurczakiem i ryżem włożyć do zimnego piekarnika i nastawić temperaturę 200 
stopni C góra - dół. 
Zapiekać kurczaka z ryżem przez około 90 minut od włożenia do piekarnika.
Smacznego!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
