eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Zapiekanka mięsno ryżowa Eli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nazbierało mi się dużo mięsa drobiowego i jarzyn z rosołu, więc przygotowałam zapiekankę z ryżem. Podałam ją z sosem pomidorowym.

Zapiekanka mięsno ryżowa Eli

Składniki:

Zapiekanka mięsno ryżowa Eli

składniki z rosołu

  • 1 kg mięsa drobiowego z rosołu
  • 4 marchewki z rosołu
  • 2 pietruszki z rosołu

ryż

pozostałe składniki

  • 2 łyżki słoniny ze skwarkami
  • 2 duże cebule
  • 1 główka czosnku
  • 20 dkg sera gouda
  • 1 duży pęczek natki pietruszki
  • 4 jajka

przyprawy

  • 1 duża łyżka przyprawy do mięs
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zapiekanka mięsno ryżowa Eli

przygotowanie składników

Zapiekanka mięsno ryżowa Eli
Ryż ugotować, przełożyć do miski i ostudzić.

Zagotować dwa razy tyle wody ile jest ryżu i posolić do smaku. Ryż wsypać do wrzątku i gotować na małym ogniu aż woda wsiąknie. Ugotowany ryż wyłożyć na miskę i ostudzić.

przygotowanie składników cd

Zapiekanka mięsno ryżowa Eli
ce z dużymi oczkami zetrzeć ser gouda.Na tar

Ser gouda zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.

przygotowanie składników cd

Zapiekanka mięsno ryżowa Eli
Posiekać opłukaną i osuszoną natkę pietruszki.

Natkę pietruszki opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i posiekać.

przygotowanie składników cd

Zapiekanka mięsno ryżowa Eli
Zmielić mięso, marchewki i pietruszki z rosołu.

Mięso , marchewki i pietruszki z rosołu zmielić w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami.

przygotowanie składników cd

Zapiekanka mięsno ryżowa Eli

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łupinek i drobno posiekać.

przygotowanie zapiekanki

Zapiekanka mięsno ryżowa Eli

Na patelni rozgrzać słoninę ze skwarkami, dodać cebulę i usmażyć.

przygotowanie zapiekanki cd

Zapiekanka mięsno ryżowa Eli

Do dużej miski włożyć ryż, mięso z jarzynami, jajka, cebulę ze skwarkami, czosnek, przyprawy do mięs i drobiu, sól i pieprz.

przygotowanie zapiekanki cd

Zapiekanka mięsno ryżowa Eli

Wszystkie składniki wymieszać i dodać natkę pietruszki.

przygotowanie zapiekanki cd

Zapiekanka mięsno ryżowa Eli

Wymieszane składniki przełożyć do blachy do pieczenia wysmarowanej olejem.

przygotowanie zapiekanki cd

Zapiekanka mięsno ryżowa Eli

Całość posypać tartym serem i włożyć blachę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i zapiekać około 30 minut aż ser się roztopi i lekko zrumieni.

podawanie

Zapiekanka mięsno ryżowa Eli

Ja podałam zapiekankę z sosem pomidorowym. Smacznego!