Sposób przygotowania:
Zapiekanka mięsno ryżowa Eliprzygotowanie składników

Zagotować dwa razy tyle wody ile jest ryżu i posolić do smaku. Ryż wsypać do wrzątku i gotować na małym ogniu aż woda wsiąknie. Ugotowany ryż wyłożyć na miskę i ostudzić.
przygotowanie składników cd

Ser gouda zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
przygotowanie składników cd

Natkę pietruszki opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i posiekać.
przygotowanie składników cd

Mięso , marchewki i pietruszki z rosołu zmielić w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami.
przygotowanie składników cd

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łupinek i drobno posiekać.
przygotowanie zapiekanki

Na patelni rozgrzać słoninę ze skwarkami, dodać cebulę i usmażyć.
przygotowanie zapiekanki cd

Do dużej miski włożyć ryż, mięso z jarzynami, jajka, cebulę ze skwarkami, czosnek, przyprawy do mięs i drobiu, sól i pieprz.
przygotowanie zapiekanki cd

Wszystkie składniki wymieszać i dodać natkę pietruszki.
przygotowanie zapiekanki cd

Wymieszane składniki przełożyć do blachy do pieczenia wysmarowanej olejem.
przygotowanie zapiekanki cd

Całość posypać tartym serem i włożyć blachę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i zapiekać około 30 minut aż ser się roztopi i lekko zrumieni.
podawanie

Ja podałam zapiekankę z sosem pomidorowym. Smacznego!