Sposób przygotowania:
Zapiekanka mięsno ryżowa Eliprzygotowanie składników
Zagotować dwa razy tyle wody ile jest ryżu i posolić do smaku. Ryż wsypać do wrzątku i gotować na małym ogniu aż woda wsiąknie. Ugotowany ryż wyłożyć na miskę i ostudzić.
przygotowanie składników cd
Ser gouda zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
przygotowanie składników cd
Natkę pietruszki opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i posiekać.
przygotowanie składników cd
Mięso , marchewki i pietruszki z rosołu zmielić w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami.
przygotowanie składników cd
Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łupinek i drobno posiekać.
przygotowanie zapiekanki
Na patelni rozgrzać słoninę ze skwarkami, dodać cebulę i usmażyć.
przygotowanie zapiekanki cd
Do dużej miski włożyć ryż, mięso z jarzynami, jajka, cebulę ze skwarkami, czosnek, przyprawy do mięs i drobiu, sól i pieprz.
przygotowanie zapiekanki cd
Wszystkie składniki wymieszać i dodać natkę pietruszki.
przygotowanie zapiekanki cd
Wymieszane składniki przełożyć do blachy do pieczenia wysmarowanej olejem.
przygotowanie zapiekanki cd
Całość posypać tartym serem i włożyć blachę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i zapiekać około 30 minut aż ser się roztopi i lekko zrumieni.
podawanie
Ja podałam zapiekankę z sosem pomidorowym. Smacznego!