BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1298]

Wigilijna kapusta z grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kapustę z grzybami przygotowuję według przepisu mojej mamy, jaką pamiętam z domu rodzinnego. Kapusta bardzo smaczna i lubiana przez moją rodzinkę, czasem do kapusty dodaję ugotowanego całego grochu i wtedy dopiero można się zjadać.

Wigilijna kapusta z grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wigilijna kapusta z grzybami

 

Sposób przygotowania:

Wigilijna kapusta z grzybami
Suszone grzyby namoczyć w letniej wodzie kilka godzin, następnie obgotować około 30 minut, odsączyć i drobno pokroić.

Kapustę kiszoną wypłukać jeżeli jest zbyt kwaśna, pokroić, zalać wodą dodając wywar z grzybów i gotować do miękkości kapusty.

Po 30 minutach gotowania dodać pokrojone grzyby, odrobinę kminku, ziele angielskie oraz liść laurowy.

Po ugotowaniu wodę z kapusty odlać,(kapustę dobrze odsączyć.)

Cebulę obrać, pokroić, a następnie zrumienić na tłuszczu, dodając łyżkę mąki.

Podsmażoną cebulę dodać do kapusty, doprawić solą i pieprzem.

Chwilę podsmażyć często mieszając aby się nie przypaliła i gotowe.
Wigilijna kapusta z grzybami
Gtzyby namoczyć w letniej wodzie kilka godzin
Wigilijna kapusta z grzybami
Do gotującej kapusty dodać pokrojone grzyby
Wigilijna kapusta z grzybami
Cebulę obrać,pokroić i podsmażyć dodając łyżkę mąki
Wigilijna kapusta z grzybami
Całość dodać do odsączonej kapusty ,doprawić do smaku pieprzem i solą