kurka79

kurka79

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Mielone w boczku z sosem pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Trochę bardziej wymyślna wersja kotleta mielonego a zawsze to coś nowego na obiad. Szybko się przygotowuje.

Mielone w boczku z sosem pomidorowym

Składniki:

Mielone w boczku z sosem pomidorowym

 

  • 70 dag szynki lub łopatki
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, czosnek niedźwiedzi,tymianek
  • boczek wędzony w plastrach ok. 150 g
  • Sos:
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 200 g żółtego sera
  • 1 łyżka magii
  • 3 łyżki maki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Mielone w boczku z sosem pomidorowym

ETAP 1:

Mielone w boczku z sosem pomidorowym
Zmielone na grubych oczkach mięso z szynki wieprzowej

Mięso mielimy przez maszynkę na grubych oczkach lub kupujemy gotowe mielone.

ETAP 2:

Mielone w boczku z sosem pomidorowym
Każdy kotlet zawijamy w plaser boczku wędzonego

Do mięsa wbijamy jajka, doprawiamy przyprawami dodajemy bułkę tartą i wyrabiamy na gładko. Formujemy kotlety i zawijamy każdy w plaster boczku. Najlepiej jak boczek jest cienko pokrojony wtedy dobrze się przyklei.

ETAP 3:

Mielone w boczku z sosem pomidorowym
Składniki sosu ucieramy z wodą na gładko

Sos: w garnku wlewamy wodę ok.3/4 litra dodajemy koncentrat przyprawy i mąkę mieszamy na gładko dodajemy starty ser.

ETAP 4:

Mielone w boczku z sosem pomidorowym
Do zapieczonych kotletów dodajemy sos i zapiekamy

Kotlety układamy w naczyniu zaroodpornym przykrywamy i pieczemy 40 min w temp. 190*C po tym czasie polewamy je sosem i pieczemy jeszcze 20 min by sos się zagotował a ser rozpuścił.