Sposób przygotowania:
Roladki z indyka z fetą i szpinakiem
Farsz szpinkowy:
Na średniej wielkości patelni rozgrzewamy masło, a na nim przesmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek (uwaga bo szybko się przypala). Po 30 sekundach dodajemy umyty i lekko posiekany szpinak, smażymy całość do odparowania wody. Następnie dodajemy pokruszony ser feta i łączymy ze szpinakiem.
Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Mięso:
Pierś z indyka kroimy na 4 płaty, przykrywamy woreczkiem śniadaniowym i przez niego rozbijamy cienko tłuczkiem na cienkie filety. Przyprawiamy z obu stron świeżo mielonym czarnym pieprzem, ostrą papryką i solą.
Na każdy kawałek mięsa nałożyć farsz szpinakowy i zawinąć ściśle w roladkę.
Zawinięte roladki podsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju do zrumienienia, następnie podlewamy około ½ szklanki wody i przykrywamy pokrywką.
Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez około 15-20 minut (czas zależy od wielkości roladek). Opcjonalnie podsmażone roladki możemy zapiec w piekarniku w 180 stopniach C przez 25-20 minut.
Na średniej wielkości patelni rozgrzewamy masło, a na nim przesmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek (uwaga bo szybko się przypala). Po 30 sekundach dodajemy umyty i lekko posiekany szpinak, smażymy całość do odparowania wody. Następnie dodajemy pokruszony ser feta i łączymy ze szpinakiem.
Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Mięso:
Pierś z indyka kroimy na 4 płaty, przykrywamy woreczkiem śniadaniowym i przez niego rozbijamy cienko tłuczkiem na cienkie filety. Przyprawiamy z obu stron świeżo mielonym czarnym pieprzem, ostrą papryką i solą.
Na każdy kawałek mięsa nałożyć farsz szpinakowy i zawinąć ściśle w roladkę.
Zawinięte roladki podsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju do zrumienienia, następnie podlewamy około ½ szklanki wody i przykrywamy pokrywką.
Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez około 15-20 minut (czas zależy od wielkości roladek). Opcjonalnie podsmażone roladki możemy zapiec w piekarniku w 180 stopniach C przez 25-20 minut.
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2
mocsłodkości