kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Roladki z indyka z fetą i szpinakiem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Drobiowe roladki z szpinakiem i fetą to doskonała propozycja na obiad lub przyjęcie. Są smaczne i łatwe w przygotowaniu, a do tego efektowne. Słony smak fety świetnie komponuje się szpinakowym farszem i delikatnym mięsem indyka.

Roladki z indyka z fetą i szpinakiem

Składniki:

Roladki z indyka z fetą i szpinakiem

podstawowe

 

  • 500 g piersi z indyka
  • sól, pieprz, papryka ostra, tymianek
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Roladki z indyka z fetą i szpinakiem
Farsz szpinkowy:

Na średniej wielkości patelni rozgrzewamy masło, a na nim przesmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek (uwaga bo szybko się przypala). Po 30 sekundach dodajemy umyty i lekko posiekany szpinak, smażymy całość do odparowania wody. Następnie dodajemy pokruszony ser feta i łączymy ze szpinakiem.

Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Zdejmujemy z ognia i studzimy.

Mięso:

Pierś z indyka kroimy na 4 płaty, przykrywamy woreczkiem śniadaniowym i przez niego rozbijamy cienko tłuczkiem na cienkie filety. Przyprawiamy z obu stron świeżo mielonym czarnym pieprzem, ostrą papryką i solą.

Na każdy kawałek mięsa nałożyć farsz szpinakowy i zawinąć ściśle w roladkę.

Zawinięte roladki podsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju do zrumienienia, następnie podlewamy około ½ szklanki wody i przykrywamy pokrywką.

Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez około 15-20 minut (czas zależy od wielkości roladek). Opcjonalnie podsmażone roladki możemy zapiec w piekarniku w 180 stopniach C przez 25-20 minut.