Sposób przygotowania:
Hummus z pieczoną dynią
Ciecierzycę moczymy przez noc w zimnej wodzie. Po nocy odlewamy płyn i zalewamy ziarna świeżą wodą w której gotujemy ciecierzycę do miękkości z dodatkiem łyżeczki sody (bez soli). Ciecierzyca jest dobra kiedy nie rozpada się podczas gotowania a ściśnięta palcami daje się rozgnieść.
Ugotowaną ciecierzycę umieścić w kielichu blendera razem z pastą sezamową, czosnkiem, oliwą, sokiem z cytryny/limonki, zimną wodą oraz puree z dyni. Zblendować na gładką masę.
Doprawić do smaku solą l, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz kuminem.
Puree z dyni:
Dynię (u mnie Hokkaido) umyć, wydrążyć i pociąć na ćwiartki. Każdą owinąć dokładnie folia aluminiową i upiec w piekarniku w 200 stopniach C do miękkości (przez około godzinę). Po tym czasie dynię wyciągnąć z foli, oddzielić łyżką miąższ od skórki i zblendowac na gładko.
Dyni Hokkaido ma mniejsza zawartość wody dzięki czemu puree jest bardziej zwarte niż z innych odmian dyni.
Ugotowaną ciecierzycę umieścić w kielichu blendera razem z pastą sezamową, czosnkiem, oliwą, sokiem z cytryny/limonki, zimną wodą oraz puree z dyni. Zblendować na gładką masę.
Doprawić do smaku solą l, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz kuminem.
Puree z dyni:
Dynię (u mnie Hokkaido) umyć, wydrążyć i pociąć na ćwiartki. Każdą owinąć dokładnie folia aluminiową i upiec w piekarniku w 200 stopniach C do miękkości (przez około godzinę). Po tym czasie dynię wyciągnąć z foli, oddzielić łyżką miąższ od skórki i zblendowac na gładko.
Dyni Hokkaido ma mniejsza zawartość wody dzięki czemu puree jest bardziej zwarte niż z innych odmian dyni.
skuter5
lukrowanepierniczki