katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Kapusta z pałkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Uskładało się całkiem sporo pałek i coś trzeba było z nimi zrobić choćby z częścią. Miałam też trochę kapusty i wszystko połączyłam ze sobą.

Kapusta z pałkami

Składniki:

Kapusta z pałkami

 

  • kapusta słodka 1/2 główki
  • kapusta kiszona 1,5 kg
  • czosnek 2 ząbki
  • pałki kurczaka 7 szt
  • koncentrat pomidorowy ok 3 łyżki
  • ketchup ok 4 łyżki
  • cebula 1 szt
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • mąka

Sposób przygotowania:

Kapusta z pałkami
Słodką kapustę szatkujemy, wkładamy do garnka zalewamy wodą i stawiamy do gotowania. Kiszona kapustę odciskamy wkładamy do osobnego garnka zalewamy wodą i stawiamy też do gotowania.

Pałki myjemy i osuszamy. Czosnek rozcieramy ze solą , dodajemy do pałek i nacieramy je. Oprószamy pieprzem i solą.

Obtaczamy pałki w mące i obsmażamy na rozgrzanym oleju. Na pozostałym tłuszczu lekko rumienimy pokrojoną cebulę i dodajemy do kapusty.

Gdy kapusty zmiękną słodką kapustę osączamy z wody i dodajemy do kiszonej, dodajemy liść laurowy, koncentrat pomidorowy i drobno pokrojoną przesmażoną cebulę. Mieszamy.

Na kapuście układamy obsmażone pałki. Chwilę gotujemy a następnie mieszamy w miarę ostrożnie by za bardzo nie uszkodzić pałek.

Doprawiamy do do smaku ketchupem i przyprawami. Gotujemy na małym gazie do miękkości.