Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Zapiekane pałki z kapustą i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Duszona kapusta podana ze smażonymi pieczarkami nie wzbudza zainteresowania. Jednak gdy coś jeszcze wystaje, a całość przykrywa płat ciasta, robi się ciekawie.

Zapiekane pałki z kapustą i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekane pałki z kapustą i pieczarkami

 

  • 10 pałek z kurczaka
  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 300 g drobnych pieczarek
  • 100 g żółtego sera
  • łyżka kminku
  • łyżka majeranku
  • 2 łyżki masła
  • czarny pieprz
  • sól
  • łyżka słodkiej papryki
  • łyżeczka granulowanego czosnku
  • opakowanie ciasta francuskiego

Sposób przygotowania:

Zapiekane pałki z kapustą i pieczarkami
Kapustę tniemy na drobno, zalewamy wodą i gotujemy 10 minut. Czyste udka osuszamy z wody i nacieramy solą, papryką, pieprzem i czosnkiem. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Rozgrzewamy na patelni masło i obsmażamy mięso z każdej strony aż będzie ładnie rumiane. Zdejmujemy mięso i na ten sam tłuszcz wrzucamy pieczarki. Gdy już się ładnie zarumienią lekko je solimy posypujemy pieprzem i zdejmujemy na talerz. A na patelnię wrzucamy kapustę. Ona to właśnie zbierze wszystkie smaki z mięsa i grzybów. Doprawiamy resztą przypraw i dusimy do miękkości. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do miseczek do zapiekania ma dno nakładamy kapusty, następnie warstwę pieczarek i w środek tego wciskamy pałkę, a w koło posypujemy serem. Z ciasta wycinamy kwadraty, na środku każdego robimy nacięcie przez które wyjdzie pałka. Przykrywamy całość dociskają brzegi do naczynia. Wstawiamy do zimnego piekarnika, pieczemy aż się ładnie zarumieni góra.
Zapiekane pałki z kapustą i pieczarkami
Drobne pieczarki smażymy w całości, większe należy pokroić.
Zapiekane pałki z kapustą i pieczarkami
Pałki wciskamy w środek kapusty i pieczarek.
Zapiekane pałki z kapustą i pieczarkami
Każdy kwadrat ciasta nacinamy na środku robiąc x.
Zapiekane pałki z kapustą i pieczarkami
Następnie przykrywamy ciastem całość lekko dociskając brzegi.