Sposób przygotowania:
Udka nadziewane kapustą z grzybami
Kapustę tniemy na drobno, zalewamy wodą i gotujemy 10 min. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek. Podsmażamy aż się zeszklą i wtedy dodajemy odcedzoną kapustę. Grzyby namaczamy w wodzie i kroimy na drobno, dodajemy na patelnię do kapusty. Dusimy razem do miękkości. Pod koniec doprawiamy, przykrywamy i odstawiamy aby ostygło. Należy doprawić dość mocno, część przypraw przejmie mięso które jest niczym nie doprawiane. Od udek odcinamy dolną część pałki, górą część delikatnie oddzielamy od kości aż usuniemy całość. Tak wytrybowane udka napełniamy kapustą, nie należy zbyt mocno nabijać aby nie popękały podczas obróbki termicznej. Na patelni rozgrzewamy masło, zbieramy pianę i posypujemy patelnię połową czerwonej przyprawy układamy mięso i posypujemy resztą. Podpiekamy z każdej strony, a jak są już rumiane, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem aż będą miękkie.
Ela Dz
reanja
ja tam lubię gzyby:) pyszne danie takie dwa w jednym:)