Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Udka nadziewane kapustą z grzybami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Mocno doprawiony farsz część swojego smaku oddaje mięsu, które nim przechodzi i smakuje dużo lepiej niż upieczone tradycyjnie.

Udka nadziewane kapustą z grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Udka nadziewane kapustą z grzybami

 

  • 5 udek z kurczaka
  • nadzienie: 0, 5 kg kapusty kiszonej
  • 3 g suszonych grzybków
  • łyżka majeranku
  • łyżeczka czarnego pieprzu
  • łyżeczka ziołowego pieprzu
  • sól do smaku
  • 2 łyżki oleju
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oraz 2 łyżki masła
  • łyżka czerwonej przyprawy do mięs Knorr

Sposób przygotowania:

Udka nadziewane kapustą z grzybami
Kapustę tniemy na drobno, zalewamy wodą i gotujemy 10 min. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek. Podsmażamy aż się zeszklą i wtedy dodajemy odcedzoną kapustę. Grzyby namaczamy w wodzie i kroimy na drobno, dodajemy na patelnię do kapusty. Dusimy razem do miękkości. Pod koniec doprawiamy, przykrywamy i odstawiamy aby ostygło. Należy doprawić dość mocno, część przypraw przejmie mięso które jest niczym nie doprawiane. Od udek odcinamy dolną część pałki, górą część delikatnie oddzielamy od kości aż usuniemy całość. Tak wytrybowane udka napełniamy kapustą, nie należy zbyt mocno nabijać aby nie popękały podczas obróbki termicznej. Na patelni rozgrzewamy masło, zbieramy pianę i posypujemy patelnię połową czerwonej przyprawy układamy mięso i posypujemy resztą. Podpiekamy z każdej strony, a jak są już rumiane, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem aż będą miękkie.
Udka nadziewane kapustą z grzybami
Od udek odcinamy dolną część pałki, to nam ułatwi wyciąganie kości.
Udka nadziewane kapustą z grzybami
Jeżeli mamy ćwiartki, te zazwyczaj mają kręgosłup i ten kawałek musimy właśnie odciąć.
Udka nadziewane kapustą z grzybami
Zaczynamy od górnej części, obcinamy w koło główkę kiści i lekko nożem skrobiąc kość oddzielamy ją od mięsa.
Udka nadziewane kapustą z grzybami
Gotowe napełniamy farszem i spinamy wykałaczkami.