alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Kapusta z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Na świątecznym stole jest u nas kapusta kiszona z pieczarkami. Przygotowuję ją rano i podaję na wieczerzę wigilijną jako dodatek do ryb.

Kapusta z pieczarkami

Składniki:

Kapusta z pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Kapusta z pieczarkami
Kapustę przepłukać w zimnej wodzie i pokroić na mniejsze kawałki. Jeśli jest bardzo kwaśna przepłukać dwa razy. Kapustę zalać zimną wodą dodać listek, ziele angielskie, ugotować do miękkości i odcedzić. Pieczarki pokroić w półplasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i lekko zrumienić cebulę. Dodać pieczarki i podsmażać do momentu aż odparujemy cały płyn. Na końcu dodać masło podgrzewać jeszcze chwilkę aż pieczarki wchłoną masło i zdjąć z ognia. Ciepłe doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do ugotowanej kapusty, wymieszać i doprawić do smaku. Podajemy na ciepło.

Tagi:

kapusta