Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kapusta z pomidorami i koperkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

W czasie duszenia należy kapustę próbować, ponieważ bardzo szybko można ją rozgotować.

Kapusta z pomidorami i koperkiem

Składniki:

Kapusta z pomidorami i koperkiem

 

  • 1 szt kapusta,
  • 3-4 szt pomidory,
  • 2 łyżki mąka,
  • 4 łyżki koperek siekany,
  • 2 łyżki margaryna,
  • 2 łyżki olej,
  • 1 szt cebula,
  • do smaku Sól,
  • do smaku sok z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Kapusta z pomidorami i koperkiem
Do garnka włożyć poszatkowaną kapustę, wlać 1l wody, dodać łyżeczkę soli, zagotować a następnie odcedzić. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić drobno posiekaną cebulkę i lekko zeszklić. Pomidory sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki i pokroić na kawałki, wsypać na patelnię z cebulą, dodać podgotowaną kapustę i dusić wszystko razem przez kilka minut. Na małej patelni z mąki i margaryny zrobić zasmażkę, dodać do kapusty, zagotować. Przyprawić do smaku solą, sokiem z cytryny, wsypać posiekany koperek, wymieszać.