lenna

lenna

Starszy Kucharz
[Przepisów: 34]

kapusta z ryżem (do obiadu)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

kapusta z ryżem do obiadu

kapusta z ryżem  (do obiadu)

Składniki:

kapusta z ryżem (do obiadu)

 

  • 1/2kg kapusty kiszonej
  • 250dkg łopatki wieprzowej lub karkówki
  • 2 garści ryżu
  • maga
  • sól
  • pieprz
  • smalec lub olej
  • woda

Sposób przygotowania:

kapusta z ryżem (do obiadu)
mięso kroimy w kostkę i podsmażamy z smalcem na patelni, wtym samym czasie kroimy (drobnicujemy) kapustę tak aby nie były za duże kawałki a ni za małe. Gdy mięso się podsmaży całość w raz z tłuszczem który powstał przekładamy do garnka następnie dodajemy kapustę kiszoną na to ryż i zalewamy wodą do momentu aż pokryjemy całą ilość nie więcej jak 0,5cm nad tym ryżem i przykrywamy pokrywką.Gotujemy na bardzo małym ogniu do momentu wygotowania się wody nie mieszając.Gdy woda się wygotuje a ryż będzie miękki dodajemy magę, pieprz,sól i wtedy mieszamy całość. Taką kapustę możemy serwować z ziemiakami i mięsem.

Tagi:

ryż kapusta